Inkluderande matlagning

Alla ska ha möjlighet att äta mat av högsta klass. Men i ett samhälle där allergi och överkänslighet är vanligare än någonsin är det inte helt lätt att hitta rätt utan att göra avkall på smaken. Därför lanserar nu Astma- och Allergiförbundet i samarbete med stjärnkocken Paul Svensson Sveriges mest ätbara rätt – mat som både smakar fantastiskt och som kan ätas av nästan alla. Se filmen när rätterna tillagas, diskutera rätterna i vår forumtråd eller ta del av recepten nedan.

Krispig rösti och rawsallad

Broccoli- och kokossoppa med friterade ris- och örtbollar

Majsquinoa med torkade oliver och rimmad grillad zucchini

Rårörda blåbär, karamelliserad banan och granité på kokos och olivolja

Ingredienser

Antal portioner 4

1 st liten sötpotatis, skalad
4-6 st amandine potatis
½ st gurka
2 st gurkor, mjölksyrade
1 st zucchini, liten
1 msk socker
1 msk salt
100 g buskblåbär
1 dl varmpressad rapsolja
2 dl risgrädde
salt och vitpeppar
(rökt rapsolja)

Gör så här

Riv potatis och sötpotatis grovt på rivjärn. Salta, peppra och vänd runt med lite rapsolja.

Värm upp en stekpanna och slå i rikligt med rapsolja. Lägg potatisen i stekpannan och pressa ut jämnt. Stek ett par minuter på medelvärme tills krispig och gyllenbrun. Baka i ugn på 190°C i ca 30 minuter.

Lägg en liknande stekpanna upp och ner som lock och vänd röstin. Stek andra sidan i nya pannan. Tillsätt eventuellt lite till rapsolja. Baka sedan klart i ugn på 190°C till en innertemp på 97°C.

Strimla zucchini, mjölksyrad gurka och gurka fint med mandolin eller kniv. Smaka av med salt.

Dela blåbär, salta och sockra försiktigt. Låt stå i rumstemp helst en timme före servering.

Serveras med iskall risgrädde och eventuellt några droppar rökt rapsolja.

Ingredienser

Antal portioner 4

1 st färsk broccoli
0,5 dl vatten
5 dl kokosmjölk
3,5 dl sushiris
1 kruka dragon
1 kruka persilja
2,5 msk risvinäger
1 msk socker
½ tsk salt
1 st isbergssallad

Gör så här

Putsa av alla blommor från broccolin och skala stocken. Skär ner i grova bitar.

Svetta hälften i rapsolja tills lite mjuka. Tillsätt vatten och kokosmjölk. Sjud tills broccolin är mjuk. Tillsätt hälften av dragonen och mixa i en blender till en slät soppa. Smaka av med salt.

Skölj riset noga i rinnande vatten tills vattnet är klart. Slå upp i en kastrull och tillsätt vatten. Koka under lock i ca 2 minuter, sänk värmen och sjud i ca 15 minuter. Lyft på locket, täck med kökshandduk och lägg på locket igen tills svalnat.

Värm risvinäger med socker och salt. Rör ner i riset.

Blanda med broccoliblommorna med hackad persilja och resterande dragon. Rulla till bollar med hjälp av lite vatten i händerna. Låt stå en stund.

Värm upp rapsolja till 175°C och fritera bollarna frasiga och gyllene till servering.

Skär isbergssallad i grova klyftor. Salta lätt och bränn av med brulébrännare eller sota i torr het stekpanna utan att salladen blir lagad. Ringla rikligt med risvinäger över.

Servera och njut!

Ingredienser

Antal portioner 4

2 st majskolvar, förkokta
100 g quinoa
½ dl polenta
2 kvistar rosmarin
10 st kalamata oliver (urkärnade)
2 st zucchini, små
5 dl vatten
½ dl salt
1 kruka timjan
1 dl solroskärnor

Gör så här

Skär av majsen från kolven. Stek majsen i olivolja tills den har fått lätt färg.

Tillsätt quinoa, polenta och finhackad rosmarin. Tillsätt sedan vatten och salt. Koka under lock tills quinoan är mjuk, ca 20-25 minuter. Smaka av med olivolja till krämig konsistens.

Dela zucchinin på längden. Kryssa eller skåra snittytan.

Blanda 5 dl vatten med ½ dl salt. Lägg ner zucchinin i saltlag och rimma i 1 timme.

Tag upp och torka av. Grilla eller stek gyllene på snittytan (lite beroende på säsong, att kolgrilla är grymt gott).

Rosta solroskärnor försiktigt i ugn med lite salt.

Lägg upp oliver på ett papper. Torka i mikrovågsugn i 2 min stötvis på maxeffekt tills oliverna är torra och krispiga (var noga och kolla så pappret inte blir för varmt, byt i sådana fall).

Servera krämig majsquinoa toppad med torkad riven oliv, plockad timjan, hackade solroskärnor och grillad zucchini.

Kan även serveras med nyrostade alger som havssallad och sjöböna samt går att komplettera med fågel, fisk eller kött för den som vill.

Ingredienser

Antal portioner 4

200 g blåbär
½ dl socker
1 dl blåbär, frysta
2 st banan, gärna lite grön
1,5 dl socker
4 dl kokosgrädde
1 dl fruktig olivolja
rostade kokosflakes
vatten

Gör så här

Värm 1 dl av kokosgrädde med lite socker. Vispa i olivolja och blanda med resterande kokosgrädde.

Frys i en rostfri bunke. Skrapas med gaffel vid servering.

Koka upp 1,5 dl socker med lite vatten tills det karamelliseras.

Skala och dela bananer på längden. Lägg med snittsida ner i karamellen. Tillsätt eventuellt lite vatten om karamellen mörknar för snabbt. Karamellisera tills mjuka på båda sidor.

Mixa frysta blåbär med socker. Rör upp färska blåbär med blåbärspurén.

Servera ljummen karamellbanan med nyskrapad kokosis, blåbärspuré, kokosflakes och ringla lite olivolja över.

Inkluderande matlagning

Celiaki
Laktosintolerans
Matallergi
Inlägg 6 februari 2018 15:03
Anonym
Okänd användare
Och filmen "Sveriges mest ätbara rätt" kommer på AllergiSmart inom kort. Kika in igen i morgon kväll. :)

Läs mer om kökshygien ur ett allergiperspektiv* - för säker matlagning i hemmet

Läs mer

Paul

Paul Svensson har jobbat som kock sedan mitten av 1990-talet, och har bland annat en femteplats i kock-VM i bagaget. Han brinner för att laga mat för alla sinnen och inkluderande matlagning är ett begrepp som ligger honom varmt om hjärtat.

Andrea

Andrea Mikkelsen är legitimerad dietist och specialist inom folkhälsa och födoämnesöverkänslighet för barn. Andrea har, tillsammans med Astma- och Allergiförbundet, tagit fram lista på de råvaror som så många som möjligt, med allergi eller överkänslighet, brukar kunna äta.