Allergismart / Forum / Inkluderande matlagning
I den här gruppen delar vi erfarenheter kring inkluderande matlagning.
Det kan vara tankar, tips och frågor som dyker upp när ni ser filmen ”Sveriges mest ätbara rätt”. Eller andra erfarenheter och idéer kring hur man kan skapa måltider som är inkluderande för alla deltagare.
Kladdkakans dag idag Tycker man kan käka kladdkakor alla dagar. 🙂 Här är ett recept utan mjölk och ägg. https://www.allergia.se/recept/kladdkaka-med-havredryck/
Nice Cream 🙂 Vegan och allergivänliga supersnygga glassar (förutsatt att man tål banan). https://www.ica.se/buffe/artikel/nice-cream/
Allergivänlig/inkluderande jul En bit kvar till jul men passar på att tipsa i detta forum om chatt på temat. https://allergismart.se/chatt/sara-clarstedt-allergivanlig-jul
Inkluderande arrangemang Ibland handlar det ju inte bara om mat utan även om aspekter runtomkring när man är ett gäng, privat eller tex i jobbsammanhang som ska komma tillsammans. Lite bra tips från Unga Allergiker här. http://ungaallergiker.se/node/532
Allergias receptsök Himla bra sökfunktion där man kan både inkludera och exkludera ingredienser för att kunna inkludera alla runt bordet i en gemensam måltid.
Jag hjälper gärna också till via matsara.se. Vi är en familj där hela hushållet äter fritt från mjölk, ägg, soja, vete, havre, råg, korn, nötter, mandel och mycket mycket mer. Har haft betydligt mer begränsat genom åren men har landat i detta just nu. Ändå har vi en variationsrik och smakrik kost. Jag kommer gärna med tips och förslag på sätt hur du kan anpassa en rätt. Vi tänker alltid ”vanlig” mat men anpassar utifrån våra begränsningar. Ofta kan det också vara lättare att tänka på vad man kan äta istället för enbart vad man inte kan äta.
Paul Svensson sommarpratar Inget allergiperspektiv men ändå kul att höra mer om Paul Svensson som tog fram Sveriges mest ätbara rätt. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1077318
Magasin måltid – inkluderande matlagning på dagis bla
Intressant artikel i senaste Magasin måltid kring just inkluderande matlagning. Förutom Astma- och Allergiförbundets initiativ lyfter de bra exempel på hur man arbetar i förskolemiljö.
”UNDER DE ÅR 16 ÅR som Monica Englund, förskolechef på Förskolan Växthuset i Norrköping, arbetat i branschen har andelen barn som behöver specialkost ökat från att bara vara några få i varje barngrupp, till upp mot 40 procent. Men i stället för att se detta som ett problem har den här förskolan valt att göra på ett helt annat sätt. Monica använder ett sörmländskt uttryck och förklarar: – Man vänder på kuttingen, lagar en bas som alla kan äta vare sig man är vegetarian, vegan, laktos-, glutenintolerant eller nöt- allergiker. Sedan får de som vill lägga till kött, fisk, nötter, ost eller vad det nu kan vara. Det blir inte ett trauma för barnen och det blir inte jobbigt för personalen att komma ihåg. Basutbudet ska i möjligaste mån vara gjort för att alla ska kunna äta det. Här väljer man i så stor utsträckning man kan gluten- och laktosfritt med helt rena livsmedel, så i stället, för biffen av nötfärs serveras till exempel en kålrotsstek med tillbehör som knaperstekt bacon, brödkrutonger eller riven ost för dem som vill.”
Läs artikel här: https://se.readly.com/products/magazine/se/magasin-maaltid
Har ni bra exempel från hur de gör på er förskola/skola, dela gärna med er.
Inkludera barnen Nytt perspektiv på inkluderande matlagning, att involvera barnen. 🙂 https://www.allergia.se/lat-barnen-vara-med-i-matlagningen/
Och på det ämnet, alltså inspirera barn till att vilja testa mat, tycker jag att http://www.matlabbet.nu/ är himla bra bok och webbsida. Inget allergiperspektiv så man kanske får göra lite anpassningar/välja de knep som passar. 🙂
Matallergi i matprogram
Tycker filmen med Sveriges mest ätbara rätt är kanon. Med tanke på hur vanligt det är med matallergi är jag förvånad över att inte fler matprogram tar upp ämnet, tipsa mig gärna om jag har fel/missat massa bra. Vore väl en jättebra utmaning för ex Sveriges mästerkock. 🙂
Mat-Sara
På den här bloggen hittar man massa bra recept, verkligen på temat inkluderande matlagning och med mycket kreativitet. 🙂 ”Recepten är fria från främst mjölk (således även laktos), ägg, vete, havre, råg, korn (och således gluten), potatis, tapioka, fisk, soja, nötter, skaldjur, många rotfrukter men också från massa vanliga frukter, grönsaker och diverse E-ämnen och tillsatser.”
Listor på livsmedel som Paul Svensson fick laga mat på
Kul att ni är nyfikna på de listor som Paul Svensson fick att utgå från. Det var alltså tre olika listor, el eg mer en baslista och så tillägg i de två ytterligare.
Listorna är skapade av Astma- och Allergiförbundet i samarbete med Andrea Mikkelsen (som också medverkar i filmen). De är framtagna utifrån två kriterier, så få som möjligt som är allergiska mot livsmedel och så få som möjligt med kända kraftiga reaktioner. Då vi är medvetna om att det finns personer som kan vara allergiska mot de livsmedel vi har valt så pratar Paul och Andrea ifilmen om hur man ibland kan göra med andra alternativ. Och det vi framför allt vill trycka på är tankesättet, att inkludera genom matlagning och att se det som en kreativ utmaning.
1. Galet svåra listan
Potatis
Sötpotatis
Ris (och risprodukter)
Kokos/kokosmjölk
Olivolja
Salt
Socker
Gurka
Squash
Banan
Örtkryddor (färska kryddor, ej örtblandningar)
2. Svåra listan (som ovan men med tre ingrediensers tillägg)
Vindruvor
Russin
Sallad (bara den inte är någon stark sallad som t ex ruccola).
3. Medel-listan (som lista 1 och 2 samt med fem ingrediensers tillägg)
Majs (även då produkter av detta, dock se till innehållsförteckning)
Ouinoa
Hirs
Solrosfrö
Broccoli
Ny funktion för receptsök
kan här tipsa om att Allergia tagit fram en ny funktion när du söker efter recept där. Verkligen på temat inkluderande matlagning. 🙂 Utifrån vilka du ska laga mat till kan du lägga in vad du vill att rätt ska innehålla OCH utesluta. Fiffigt! http://www.allergia.se/recept/
Kladdkaka utan gluten
Kladdkaka är väl vanligaste kakan. Fick testa att göra den med utmaningen glutenfri för att alla gäster skulle kunna äta. Kul att behöva testa nytt ibland, lätt att fastna i gamla vanor/recept. Den här med mandelmjöl och banan i var riktigt smarrig. 🙂 https://www.recepten.se/recept/banankladdkaka.html
Skrivet om Sveriges mest ärbara rätt
Intervju med dietisten Andrea Mikkelsen i Svenska Måltider hittar du här: http://svenskamaltider.se/2018/02/09/som-matallergiker-kan-det-vara-svart-att-bli-tagen-pa-allvar/
Blogginlägg i Allt om Mat: http://blogg.alltommat.se/stockholmfood/
Magasin måltid: http://www.magasinmaltid.se/paul-svensson-lagar-varldens-mest-atbara-ratt/
Se fina bilder och läs blogg på Metro mode: http://henrietta.metromode.se/2018/02/08/igar-at-jag-sveriges-mest-atbara-matratt/
Varianter av recepten?
Jag testade soppan men i stället för dragon tog jag koriander och lime, vilket blev himla gott. Bra med bas att utgå från och sen kunna justera lite efter vad man kan äta och tycker om. Någon som har testat med andra varianter?
Allergivänlig jul Passa på att ställa frågor till MatSara på temat allergivänlig jul. Hon kan både svara på anpassningar av recept och frågor av mer social karaktär. https://allergismart.se/chatt/sara-clarstedt-allergivanlig-jul