Allergi i förskola och skola

Anafylaxi
Astma
Barn/ungdom
Celiaki
Doftöverkänslighet
Eksem
Geting- och biallergi
Laktosintolerans
Matallergi
Pälsdjursallergi
Pollenallergi
Rinit
Rökning
Växter
11 januari 2023
Yvonne
Användare

Här bjuder vi varandra på tips, idéer och erfarenheter för att våra barn eller elever ska få en bättre fungerande arbetsmiljö i förskola och skola. Det kan handla om allt från tips gällande kunskap, information, rättigheter, bemötande och anpassningar till strategier om det inte fungerar som det ska.

11 januari 2023
Anonym
Okänd användare
*fetstil* _kursiv_
31 maj 2019
Anneli
Användare

Har en fråga som kanske verkar självklar men ändå – om en person har pollenallergi mot björk, kan den personen då reagera på en trädstam som är en del av inredningen i tex ett rum? Och kan det i så fall vara olika på barn eller vuxen? Jag vet, konstig fråga men jag har fått den till mig och det som först verkar så självklart (nej, det finns ingen pollen i trädstammen!) blev inte så helt självklar efter ett tag!

14 maj 2019
Matkasse123
Användare

Skulle du vilja ha en allergi-matkasse? Vi behöver göra en marknadsundersökning för att se om det finns en efterfrågan.
Svara gärna! Det tar 4 min. https://docs.google.com/forms/d/1yYlhiilxaZ65IAn_mJAoqoTjfqQWO_oBD4VE5f_ssp4/edit

30 oktober 2018
Yvonne
Användare

Intressant med Magnus Borres studie som visar att många små barn börjat bilda antikroppar mot hund trots att de inte lever med hund. Man tror att den ökade förekomsten av hundar i samhället och det som förs in i förskolemiljö kan vara en orsak.

10 oktober 2018
Kalle
Användare

Lagar och rättigheter Bra sammanställning om vilka rättigheter man har/lagar som finns kring allergi i skolan. https://astmaoallergiforbundet.se/wp-content/uploads/2016/10/R–ttigheter-och-lagst–d-allergi-i-skolan-4.pdf

Tycker också att MatSara hade bra input kring detta i hennes chatt. https://allergismart.se/chatt/sara-clarstedt-leva-med-multiallergi-i-familjen

28 september 2018
Yvonne
Användare

Många undrar om allergi räknas som en funktionsnedsättning? Svaret är JA om den är begränsande, omfattande och långvarig.

28 september 2018
Kalle
Användare

Läshundar Är det någon som har exempel på skola där det fungerar ok med läshundar? Det är på tal i vår skola. Får ju absolut inte ske på bekostnad av barn med pälsdjursallergi. Någon skola som hittat bra lösning (utöver att inte tillåta läshundar alls)?

22 augusti 2018
MatSara
Användare

En skola som verkligen anpassat för dom svårast allergiska http://upptackrattvik.se/nyhedsskolan-en-skola-i-forandring/

9 augusti 2018
Anonym
Okänd användare

Text/information från allergikonsulent – vad kan skolan göra om någon har pälsdjursallergi

Nedan text är skriven av allergikonsulent Anna Bernholm. Och går bra att använda för att vidarebefodra till andra personal/rektor i förskola/skola.

Vad kan skolan göra om någon har pälsdjursallergi
– olika torkskåp och klädskåp för de med pälsdjur och allergi
– lättstädade ytor
– skåp istället för öppna ytor
– så lite textiler som möjligt
– extra städning, vid behov
– god ventilation
– bordsplaceringen
– information, veckobrev
– utbildning

9 augusti 2018
Anonym
Okänd användare

Text/information från allergikonsulent – vad kan du göra om någon har pälsdjursallergi

Nedan text är skriven av allergikonsulent Anna Bernholm. Och går bra att använda för att vidarebefodra till andra föräldrar i förskola/skola, eller att skriva ut och sätta på anslagstavla alt annan lämplig plats.

Vad kan du göra om någon har pälsdjursallergi
– krama inte ditt djur innan du går till skolan
– ha rena kläder på dig i skolan(viktigt med strumporna)
– tvätta händerna innan du lämnar hemmet
– om du varit i stallet, tänk på att byta alla kläder, duscha och tvätta håret
– ta inte med dig djuret till förskolan/skolan
Om alla gör lite, så gör det i slutändan ganska mycket!

8 augusti 2018
Kalle
Användare

Elevhälsoportalen Här kan skolor få mycket bra tips kring hur allergier i skolmiljö kan förebyggas och hanteras. https://elevhalsoportalen.se/skola/allergi Exempelvis kring minimering av pälsdjursallergener och hantering av nötter och jordnötter, mm.

15 maj 2018
Hanne
Användare

Läsrobot på bibliotek
Bra med alternativ till läshundar som funka för alla. Någon som har erfarenhet? http://biblioteksbladet.se/poppis-lasrobot-i-lulea/

15 maj 2018
Anonym
Okänd användare

Chatta med allergikonsulent 9/8
Vad tänka på inför förskole/skolstart? Passa på och ställ frågor till Anna Bernholm.
https://allergismart.se/chatt/anna-bernholm-infor-forskol-skolstart

25 april 2018
Hanne
Användare

Tips i chatt Här kan ni läsa frågor och svar kring hur man kan påverka skola/tillgänglighet i skolmiljö. Exempelvis kring rättigheter och ansvarsområden. https://allergismart.se/chatt/emma-gronlund-tillganglig-skola

29 mars 2018
Sara
Användare

Hjälp med läkemedel i förskoleklass
Jag har en dotter med astma som går i förskoleklass. Eftersom hon både har en del ansträngningsutlösta besvär samt kan behöva akutbehandling dagtid så har vi gjort en överenskommelse med skolan enligt kommunens riktlinjer om att personalen ska hjälpa henne med medicineringen när det behövs, innan gympa, vid behov etc.

Vi har gett skriftliga instruktioner, bilder, erbjudit att skolsköterskan kan visa personalgruppen praktiskt men personalen tyckt inte att det behövs för att de ” vet” hur man ger medicin och behöver inte få det visat för sig.

Nu till vårt problem, förra veckan kom vår dotter hem och berättade att det känns konstigt när hon får medicin på gympan. Det kom då fram att det är olika personal som ger medicin varje gång och att de då frågar barnet hur de ska ge. Det är ju inte helt enkelt då vi ger flera olika inhalationer i spacer men efter lite efterforskning kommer det fram att vår dotter innan varje gympalektion fått sex doser Airomir med ” ett”andetag mellan. Trots att det i instruktionen står 1 puff Airomir sedan sex andetag i spacer.

Någon som har tips på hur vi kommer åt detta problem?

15 februari 2018
Yvonne
Användare

Vad gör man om en assistanshund för epilepsi är på väg in i barnens skola?

6 februari 2018
UBBE
Användare

En bra idé. Vilka rättigheter har en skolelev egentligen? Inte så enkelt att svara på. Allergismart skulle engagera en föreläsare!

2 februari 2018
Yvonne
Användare

Allergiproblematik av olika slag är inte ovanlig när det gäller förskolans och skolans verksamheter. Vissa aktiviteter och skolämnen blir mer utmanande än andra som ex utflykter, idrott, slöjd och hemkunskap men det många talar om är vikten av kunskap inom skolan och ett gott bemötande. Hur har det fungerat för era barn?