En webbtjänst för dig som vill diskutera
och lära dig mer om allergisjukdomar.

AllergiSmart i fyra steg
Nytt på AllergiSmart
Gå in på AllergiSmart för att läsa information från pålitliga och intressanta källor.
AllergiSmart-kurs
Ta kursen för att tänka till kring hur du hanterar utmaningar med allergisjukdom och bli mer allergismart.
Forum
Dela erfarenheter, tips och idéer med andra som är i liknande situation som du är.
Expertchatt
Ställ frågor till experter på allergisjukdom, exempelvis allergispecialister, forskare och dietister

Skapa profil för att

  • Kunna delta i och starta upp forum
  • Anpassa ditt informationsflöde
  • Ha möjlighet att chatta med experter på allergisjukdom
  • Ta en kurs för att bli mer allergismart

Med AllergiSmart kan du lära dig mer om och
utbyta erfarenheter om exempelvis

Astma
Eksem
Geting- och biallergi
Kvalster
Laktosintolerans
Pälsdjursallergi
Pollenallergi
Rökning
Växter

Senaste inläggen om allergisjukdom

Läkartidningen - 11 juni 2019

Cancerfonden: Fetma riskerar gå om rökning som orsak till cancer

Regeringens folkhälsopolitik är otillräcklig och mycket talar för att fetma tar rökningens plats som den största påverkbara riskfaktorn för cancer. Det menar Cancerfonden som gärna ser en sockerskatt.
Rökning
Allergia - 10 juni 2019

Nya råd om barnets första mat

Livsmedelsverket har presenterat nya råd kring introduktion av mat till barn. Råden säger att barn bör ges allergena livsmedel som jordnötter, ägg, mjölk och fisk. Astma- och Allergiförbundet välkomnar de nya råden och hoppas att detta ska minska allergiutvecklingen hos barn, men även att det ska underlätta vardagen för föräldrar. The post Nya råd om barnets första mat appeared first on Allergia.
Barn/ungdom
Astma- och Allergiförbundet - 10 juni 2019

Astma- och allergiförbundet välkomnar rekommendationen att ge barn allergiframkallande livsmedel

Inlägget Astma- och allergiförbundet välkomnar rekommendationen att ge barn allergiframkallande livsmedel dök först upp på Astma- och Allergiförbundet.
Astma
Barn/ungdom
Läkartidningen - 5 juni 2019

E78.0A – en unik, ny ICD-10-kod för familjär hyperkolesterolemi

Familjär hyperkolesterolemi är en viktig riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom tillsammans med rökning, hypertoni och diabetes [1, 2]. Familjär hyperkole­sterolemi är en autosomalt dominant nedärvd blodfettsrubbning som finns i en extremt ovanlig homo­zygot form (ca 1 på miljonen) och i en vanligare heterozygot form (ca 1/250–400).  Sjukdomen kan i de flesta fall förklaras av en mutation i någo...
Rökning
Läkartidningen - 29 maj 2019

Förbättrad lunghälsa kan ge bättre arbetsmiljö i vården

Svensk lungmedicin har lång erfarenhet av förebyggande behandling. Kunskapen om orsak och spridning var till exempel avgörande i kampen mot tuberkulosen för ett sekel sedan.  I vår tid räknar Världshälsoorganisationen (WHO) med cirka 100 miljoner tobaksrelaterade dödsfall under 1900-talet, och prognosen för detta sekel pekar mot 1 000 miljoner dödsfall. Insikten om tobakens skadeverkningar ledd...
Rökning
Allergia - 23 maj 2019

Påverkar trångboddhet hälsan?

Hur påverkar trångboddhet inomhus- och boendemiljön? Och hur påverkar trångboddhet barns hälsa och skolgång? Det undersöks just nu i två olika forskningsprojekt. The post Påverkar trångboddhet hälsan? appeared first on Allergia.
Barn/ungdom
Läkartidningen - 22 maj 2019

Svår KOL är en indikation för endobronkiella ventiler

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) och emfysem orsakas av progressiv destruktion av elastisk vävnad i lungor och små luftvägar på grund av kronisk luftvägsinflammation. Den huvudsakliga orsaken är rökning, och oftast får man ett diffust homogent emfysem i lungorna.  I vissa fall kan dock ett mer heterogent emfysem uppträda, speciellt vid genetisk brist på lungans skyddande enzym alfa-1-antit...
Rökning
Allergia - 22 maj 2019

Tyck till om allergia.se – tävla om biobiljetter

Just nu genomför allergia.se en läsarundersökning för att få veta vad du tycker om vår webbtidning. Genom att delta hjälper du oss att göra allergia.se ännu bättre, samtidigt som du har chans att vinna biobiljetter för två. Svara på undersökningen här. The post Tyck till om allergia.se – tävla om biobiljetter appeared first on Allergia.
Allergia - 21 maj 2019

Eksemsalvan Protopic slut på många apotek

Protopic skrivs ut till patienter med atopiskt eksem, men salvan är nu tillfälligt slut på många apotek och restnoterad hos Läkemedelsverket. Nu uppges även ersättningspreparaten ha börjat sina. The post Eksemsalvan Protopic slut på många apotek appeared first on Allergia.
Eksem
Läkartidningen - 20 maj 2019

Fler sjukdomar får standardiserade vårdförlopp

Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psykiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar samt astma och kol. Det är några sjukdomsgrupper som nu kan komma att få standardiserade vårdförlopp.
Astma