Expertchatt

Här kan du ställa frågor till ledande experter på allergisjukdom, exempelvis allergispecialister, forskare och dietister.

Du som har registrerat en profil har möjlighet att ställa frågor till våra experter.

Här har du möjlighet att ställa frågor till olika experter på allergisjukdom. Du behöver ha skapat en profil samt vara inloggad vid chattillfälle för att kunna delta.

Varje chatt är en timma och experten svarar på en fråga i taget. För användartips/kommentarer hänvisar vi till forum, de publiceras ej i chatt. Frågorna förhandsgranskas innan de läggs ut. Våra experter har inte möjlighet att diagnostisera eller ge specifik medicinsk rådgivning, för sådana frågor krävs privat vårdkontakt. I övrigt är du välkommen att ställa vilka frågor du vill kopplat till temat på chatten.

Om du inte kan delta i chatt vid själva tillfället så går det bra att skicka in din fråga i förväg, de besvaras i mån av tid. Skicka din fråga, samt rubrik på chatt, till allergismart@astmaoallergiforbundet.se.

Tidigare chattar sparas och går att läsa så länge de anses vara relevanta. Vi hoppas att svar här gör att fler upptäcker nya möjligheter!

Kommande chattar

Inga kommande chattar.

Tidigare chattar

Tidigare chatt

Magnus Wickman - Inför pollensäsongen

21 mars 2019 10:30
Snart våras det vilket är positivt på många sätt men det kan också innebära utmaningar för dem som har pollenallergi. Vad kan man göra för att må så bra som möjligt under pollensäsongen? Magnus är professor emeritus, och har arbetat med allergisjukdomar mer än 40 år. Han svarar gärna på era frågor kring pollenallergi.

Magnus har tidigare svarat på frågor i ämnet, läs gärna frågor och svar här: https://allergismart.se/chatt/magnus-wickman-pollenallergi
Tidigare chatt

Marie-Louise Luther - Allergi och rättigheter

7 februari 2019 10:30
Allergisjukdom kan påverka många aspekter av livet, arbete exempelvis. Andra utmaningar kan komma i skolmiljö eller i kollektivtrafik. Vad har man då för rättigheter? Marie-Louise Luther är ombudsman på Astma- och Allergiförbundet. Hon svarar gärna på de frågor ni har kring allergisjukdom och rättigheter.
Tidigare chatt

Åke Svensson - Atopiska eksem för vuxna

11 december 2018 10:30
Atopiska eksem är en av de vanligaste hudsjukdomarna i Sverige. Det påverkar livet på flera olika sätt, klåda, smärta och sömnproblem, för att nämna några aspekter. Vad kan man då göra för att må så bra som möjligt med/trots eksem?

Åke Svensson är överläkare vid hudkliniken på Skånes Universitetssjukhus. Han svarar gärna på frågor kring atopiska eksem för vuxna.

Har du funderingar kring eksem på barn? Se frågor och svar i tidigare chatt. https://allergismart.se/chatt/anna-bernholm-barn-och-eksem

Om du inte kan delta vid chattillfället så kan du maila din fråga till allergismart@astmaoallergiforbundet.se. Vi prioriterar frågor som inkommer under själva chatten och besvarar mailfrågor i mån av tid.
Tidigare chatt

Sara Clarstedt - allergivänlig jul

4 december 2018 19:00
Kan man göra goda lussekatter utan vetemjöl, hur få farbror att skippa parfymen och kusinen att lämna hunden hemma? Vid jul och högtider runtomkring kan det uppkomma extra utmaningar för de som har allergisjukdom själva eller i sin närhet. Hur kan man göra och tänka för att skapa så inkluderande högtider som möjligt? Där alla kan delta utifrån sina förutsättningar.

Sara, även känd som ”Mat-Sara”, är en allergismart person som på olika kreativa sätt får livet med multiallergi i familjen att fungera så bra som möjligt. Hon delar gärna med sig av sina tips och erfarenheter, utifrån ett föräldraperspektiv. Ni kan fråga om allt från anpassningar av recept till tankar kring att hitta sätt att få släkt och vänner att sträva efter inkluderande sammankomster.

Sara driver en populär blogg där hon delar med sig av både valda delar av liv med multiallergi i familjen samt alla de recept hon tar fram. Du hittar hennes blogg här: https://matsara.se

Vid ett tidigare tillfälle har hon chattat kring ”att leva med multiallergi i familjen”. Läs frågor och svar här. https://allergismart.se/chatt/sara-clarstedt-leva-med-multiallergi-i-familjen

Om du inte kan delta vid själva chattillfället så kan du maila din fråga till allergismart@astmaoallergiforbundet.se. Vi prioriterar frågor som inkommer under själva chatten och besvarar mailfrågor i mån av tid.
Tidigare chatt

Magnus Wickman - blandade frågor om allergi och överkänslighet

20 november 2018 19:00
Hur ser prognosen ut för nötallergi, finns det möjlighet till att det inom cirka fem år går att bota? Tycker du som läkare det är rimligt att barn med stora besvär av pollen får ha rast och idrott inomhus under den värsta perioden? Vilka är dina tankar kring citronsyra och allergi? Dessa är tre exempel på frågor som Magnus Wickman besvarat i tidigare chatt. Nu har ni möjlighet att ställa andra frågor till Magnus. Han är professor emeritus, och har arbetat med allergisjukdomar mer än 40 år.

Här kan du läsa frågor och Magnus svar från en tidigare chatt kring allergi och överkänslighet. https://allergismart.se/chatt/magnus-wickman-allergi-och-overkanslighet
Samt Magnus svar i chatt om pollenallergi. https://allergismart.se/chatt/magnus-wickman-pollenallergi

Om du inte kan delta vid själva chattillfället så kan du maila din fråga till allergismart@astmaoallergiforbundet.se. Vi prioriterar frågor som inkommer under själva chatten och besvarar mailfrågor i mån av tid.
Tidigare chatt

Solveig Enberg & Rickard Didić - doftöverkänslig i vardagen

8 november 2018 19:00
Att vara doftöverkänslig kan påverka livet på flera olika plan, fysiska, sociala och psykiska sådana. Det kan bland annat orsaka tuff huvudvärk, göra det svårt att träffa familj och vänner ute på lokal (och i andras hem) och givetvis leda till att man upplever ett utanförskap. Solveig har levt med doftöverkänslighet i större delen av sitt vuxna liv och hanterat problematik i både arbets- och familjeliv. Rickard, som studerar på gymnasium, har fått skapa hanteringsstrategier för både skolgång och fritid.

De svarar gärna på frågor kring hur man med doftöverkänslighet/SHR får livet och vardagen att fungera så bra som möjligt.

Om du inte kan delta vid själva chattillfället så kan du maila din fråga till allergismart@astmaoallergiforbundet.se. Vi prioriterar frågor som inkommer under själva chatten och besvarar mailfrågor i mån av tid.
Tidigare chatt

Pär Gyllfors - behandlingsmöjligheter för vuxna med allergisjukdom

23 oktober 2018 18:00
Vad innebär immunterapi/allergivaccination, vilka patienter bör behandlas med immunterapi och hur går det till i praktiken? Vad kan jag göra om jag ej är välbehandlad i min astma? Hur behandlar jag bäst min pollenallergi? Vem är lämpad för anti-IgE medicinering?

Har du liknande eller helt andra frågor kring behandlingsmöjligheter? Ställ dem till Pär Gyllfors. Pär är medicine doktor och specialist i allergologi. Han behandlar vuxna patienter så frågor i denna chatt ska handla om behandlingsmöjligheter för personer över 16 år.

Om du inte kan delta vid själva chattillfället så kan du maila din fråga till allergismart@astmaoallergiforbundet.se. Vi prioriterar frågor som inkommer under själva chatten och besvarar mailfrågor i mån av tid.
Tidigare chatt

Sara Clarstedt - leva med multiallergi i familjen

9 oktober 2018 18:00
Sara, även känd som ”Mat-Sara”, är ett lysande exempel på en allergismart person. Ett av hennes tre barn har ca 50 födoämnesallergier, flera av dem luftburna och med risk för anafylaxi. Trots detta får familjen vardagen att fungera och de lagar och äter näringsrik och aptitlig mat.

Sara driver en populär blogg där hon delar med sig av sina tankar kring att leva med multiallergi i familjen samt publicerar de kreativa recept som hon själv tar fram. Du hittar hennes blogg här: https://matsara.se

I chatten svarar Sara på frågor kring hur man får livet med multiallergi att fungera, utifrån ett föräldraperspektiv. Och har du fråga kring anpassning av kost så hjälper hon gärna till även med det.

Om du inte kan delta vid själva chattillfället så kan du maila din fråga till allergismart@astmaoallergiforbundet.se. Vi prioriterar frågor som inkommer under själva chatten och besvarar mailfrågor i mån av tid.
Tidigare chatt

Pär Gyllfors - graviditet och allergisjukdom

26 september 2018 18:00
Går det att medicinera som vanligt när man är gravid? Brukar eksem förvärras?

Pär Gyllfors är medicine doktor och specialist i allergologi och träffar ofta kvinnor som har frågor och funderingar om astma och allergisjukdom under graviditeten.

Vi prioriterar frågor som kommer in under den timma som chatten är aktiv. Har du inte möjlighet att vara online då, maila fråga till allergismart@astmaoallergiforbundet.se så besvaras den i mån av tid.
Tidigare chatt

Anna Bernholm - barn och eksem

12 september 2018 18:00
Vad är eksem? Hur behandlar man eksem på bästa sätt? Vad kan man göra för att minska klådan.

Anna Bernholm, allergisjuksköterska och allergikonsulent, har stor erfarenhet av eksem och har bland annat utvecklat en patientutbildning, ”eksemskola” för att öka kunskapen hos barn och föräldrarna om eksem och adekvat behandling. Utbildar även personal inom barnhälsovård då det fortfarande finns okunskap om eksem och dess behandling även inom vården som gör att familjen ofta har fått olika råd och tappar tillslut tron på vården. Det ska vara lätt att göra rätt. Hon svarar gärna på frågor kring eksem på barn och ungdomar.

Om du inte kan delta i chatt vid själva tillfället så går det bra att skicka in din fråga i förväg, de besvaras i mån av tid. Skicka din fråga till allergismart@astmaoallergiforbundet.se.
Tidigare chatt

Eva Millqvist - doftöverkänslighet/SHR nr 2

29 augusti 2018 18:00
Eva Millqvist är professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. De senaste 15 åren har Eva Millqvist forskat kring patienter som söker vård på grund av kronisk hosta och överkänslighet i luftvägarna mot dofter och kemikalier.

Eva svarar gärna på frågor kring SHR (sensorisk hyperreaktivitet), även kallat doftöverkänslighet och kronisk hosta.

Läs gärna frågor och svar från tidigare chatt med Eva här: https://allergismart.se/chatt/eva-millqvist-shr-doftoverkanslighet
Tidigare chatt

Anna Bernholm - inför förskole-/skolstart

9 augusti 2018 18:00
Vad kan jag som förälder göra själv och vad finns det för andra resurser och möjligheter för att mitt barn med allergisjukdom ska få det så bra som möjligt i förskola/skola?

Anna Bernholm, allergisjuksköterska och allergikonsulent, svarar gärna på frågor kring skola/förskola och barn med astma/allergi. Som allergikonsulent har Anna erfarenhet kring problem som kan uppstå i samband med skolstart och vad som kan vara bra att förebygga och informera om. Vad kan jag som förälder själv bidra med? Vad kan man kräva av skolan?
Tidigare chatt

Rikard Åsgård – innehåll och märkning av allergener i livsmedel

11 juli 2018 09:30
Att läsa ingrediensförteckningar kan vara krångligt men livsviktigt för personer med allergisjukdom. Vad behöver egentligen deklareras på livsmedel? Vad kan dölja sig bakom det finstilta? Vilka märkningar finns det och vad innebär de?

Rikard, Nutritionist, PhD och Ombudsman för mat på Astma- och Allergiförbundet, svarar gärna på frågor inom detta område.
Tidigare chatt

Mikaela Odemyr - semestra med allergi

19 juni 2018 18:00
Mikaela är bland annat ordförande i EFA (Europeiska Astma- och Allergiorganisationen), arbetar med allergifrågor och har multiallergiska barn. Det sistnämnda har inte hindrat familjen från att resa utan de har hittat lösningar för att kunna semestra på olika håll. Hon svarar gärna på frågor kring hur man skapar bra förutsättningar för semestrar utifrån ett allergiperspektiv.
Tidigare chatt

Marie-Louise Luther - inomhusmiljö

30 maj 2018 09:30
Marie-Louise Luther är ombudsman för inomhusmiljö på Astma- och Allergiförbundet. Hon svarar gärna på frågor som rör inomhusmiljö kopplat till allergisjukdom (fukt, mögel, ventilation, städning mm) och tillgänglighet, bl a pälsdjur, dofter, rökning. Vad kan orsaka ohälsa i inomhusmiljön, vart vänder jag mig, vilka rättigheter har jag?
Tidigare chatt

Magnus Wickman - allergi och överkänslighet

22 maj 2018 18:00
Magnus är professor emeritus, och har arbetat med allergisjukdomar mer än 40 år. Han svarar gärna på era frågor kring allergi och överkänslighet.
Tidigare chatt

Andrea Mikkelsen - matallergi och kost nr 2

8 maj 2018 18:00
Andrea är legitimerad dietist och specialist inom folkhälsa och födoämnesöverkänslighet för barn. Hon svarar gärna på frågor kring matallergi/överkänslighet mot mat och kost, för att du ska kunna laga god och näringsriktig mat till dig själv, din familj, dina vänner och andra med allergisjukdom.

Andrea har tidigare svarat på frågor på samma ämne. Läs tidigare chatt här. https://allergismart.se/chatt/andrea-mikkelsen-matallergi-och-kost

Här kan du se Andrea laga ”Svergies mest ätbara rätt” tillsammans med Paul Svensson. https://allergismart.se/inkluderandematlagning
Tidigare chatt

Kjell Larsson - astma, träning och idrott

3 maj 2018 18:00
Vad är ansträngningsastma, hur påverkas astma av konditionsträning och vad ska man tänka på inför och under träning?

Kjell Larsson är professor i lungmedicin vid Karolinska institutet. Han var även med i den specialistgrupp som granskade användandet av astmamediciner i det norska landslaget 2016. Kjell svarar gärna på frågor kring idrott, träning och astma.
Tidigare chatt

Emma Grönlund - tillgänglig skola

25 april 2018 09:30
Emma är generalsekreterare för Unga Allergiker och har tidigare varit projektledare för tillgängligskola.nu. Hon svarar gärna på frågor kring vad man som elev/förälder kan göra/påverka för att skapa förutsättningar för en skola som är säker och tillgänglig för elever med astma, allergi, celiaki och intolerans.
Tidigare chatt

Eva Millqvist - SHR/doftöverkänslighet

24 april 2018 18:00
Eva Millqvist är professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. De senaste 15 åren har Eva Millqvist forskat kring patienter som söker vård på grund av kronisk hosta och överkänslighet i luftvägarna mot dofter och kemikalier.

Eva svarar gärna på frågor kring SHR (sensorisk hyperreaktivitet), även kallat doftöverkänslighet och kronisk hosta.
Tidigare chatt

Jonas Binnmyr - pälsdjursallergi

17 april 2018 09:30
Jonas arbetar med vård- och forskningsfrågor på Astma- och Allergiförbundet och har tidigare forskat själv kring pälsdjursallergi. Han svarar på frågor kring exempelvis diagnostisering, allergivaccin mot pälsdjur, forskningsrön och mer praktiskt; finns det allergisäkra hundar?
Tidigare chatt

Magnus Wickman - pollenallergi

11 april 2018 18:00
Vad tänka på i pollentider, hur fungerar pollen och korsallergi och vilka är symptom på pollenallergi? Magnus är professor emeritus, och har arbetat med allergisjukdomar mer än 40 år. Här svarar han gärna på era frågor kring pollenallergi.

Har ni andra frågor kring allergisjukdom som ni vill ställa till Magnus medverkar han även i chatt "Allergi och överkänslighet" 22 maj.
Tidigare chatt

Andrea Mikkelsen - matallergi och kost

3 april 2018 18:00
Andrea är legitimerad dietist och specialist inom folkhälsa och födoämnesöverkänslighet för barn. Hon svarar gärna på frågor kring matallergi/överkänslighet mot mat och kost, för att du ska kunna laga god och näringsriktig mat till dig själv, din familj, dina vänner och andra med allergisjukdom.

Här kan du se Andrea laga "Svergies mest ätbara rätt" tillsammans med Paul Svensson. https://allergismart.se/inkluderandematlagning

 
Tidigare chatt

Astma - Christer Janson

5 maj 2020 13:00
Varför blir astman sämre när det är kallt ute? Finns det något sätt man kan träna upp lungorna på? Och hur vet man egentligen om man är välmedicinerad i sin astma? Har du också frågor om astma? På Astma-dagen den 5 maj kl 15 kan du ställa dina frågor direkt till vår expert Dr Christer Janson. Han arbetar till vardags som professor och överläkare på lung- och allergikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Tidigare chatt

Anna Asarnoj - barnallergi

2 juni 2020 18:00
Är det skadligt för barn att växa upp i ett dammigt hem? Jag är allergisk mot nötter, vågar jag låta mitt barn smaka på det som jag inte tål? Hur funkar vaccination mot allergi? Har du också frågor om barn och allergi? Den 2 juni gästas vi av Anna Asarnoj, till vardags biträdande överläkare och barnallergolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Anna forskar också om jordnötsallergi. Passa på och ställ dina frågor till henne!
Tidigare chatt

Magnus Wickman - pollenallergi sommarspecial

19 maj 2020 15:00
Vad kan man göra för att må så bra som möjligt under hela pollensäsongen? Är det något särskilt jag som pollenallergiker ska tänka på under coronapandemin? Hur fungerar vaccination mot pollenallergi? Har du också frågor om pollen? Magnus Wickman är professor emeritus, och har arbetat med allergisjukdomar mer än 40 år. Han svarar gärna på dina frågor kring pollenallergi.

Magnus har tidigare svarat på frågor i ämnet, läs gärna frågor och svar här: https://allergismart.se/chatt/magnus-wickman-pollenallergi och här: https://allergismart.se/chatt/magnus-wickman-infor-pollensasongen