Du som har registrerat en profil har möjlighet att ställa frågor till våra experter.

Expertchatt

Här har du möjlighet att ställa frågor till olika experter på allergisjukdom. Du behöver ha skapat en profil samt vara inloggad vid chattillfälle för att kunna delta.

Varje chatt är en timma och experten svarar på en fråga i taget. För användartips/kommentarer hänvisar vi till forum, de publiceras ej i chatt. Frågorna förhandsgranskas innan de läggs ut. Våra experter har inte möjlighet att diagnostisera eller ge specifik medicinsk rådgivning, för sådana frågor krävs privat vårdkontakt. I övrigt är du välkommen att ställa vilka frågor du vill kopplat till temat på chatten.

Om du inte kan delta i chatt vid själva tillfället så går det bra att skicka in din fråga i förväg, de besvaras i mån av tid. Skicka din fråga, samt rubrik på chatt, till allergismart@astmaoallergiforbundet.se.

Tidigare chattar sparas och går att läsa så länge de anses vara relevanta. Vi hoppas att svar här gör att fler upptäcker nya möjligheter!

Kommande chattar

Magnus Wickman - allergi och överkänslighet

22 maj 2018 20:00
Magnus är professor emeritus, och har arbetat med allergisjukdomar mer än 40 år. Han svarar gärna på era frågor kring allergi och överkänslighet.

Marie-Louise Luther - inomhusmiljö

30 maj 2018 11:30
Marie-Louise Luther är ombudsman för inomhusmiljö på Astma- och Allergiförbundet. Hon svarar gärna på frågor som rör inomhusmiljö kopplat till allergisjukdom (fukt, mögel, ventilation, städning mm) och tillgänglighet, bl a pälsdjur, dofter, rökning. Vad kan orsaka ohälsa i inomhusmiljön, vart vänder jag mig, vilka rättigheter har jag?

Mikaela Odemyr - semestra med allergi

19 juni 2018 20:00
Mikaela är bland annat ordförande i EFA (Europeiska Astma- och Allergiorganisationen), arbetar med allergifrågor och har multiallergiska barn. Det sistnämnda har inte hindrat familjen från att resa utan de har hittat lösningar för att kunna semestra på olika håll. Hon svarar gärna på frågor kring hur man skapar bra förutsättningar för semestrar utifrån ett allergiperspektiv.

Rikard Åsgård – innehåll och märkning av allergener i livsmedel

11 juli 2018 11:30
Att läsa ingrediensförteckningar kan vara krångligt men livsviktigt för personer med allergisjukdom. Vad behöver egentligen deklareras på livsmedel? Vad kan dölja sig bakom det finstilta? Vilka märkningar finns det och vad innebär de?

Rikard, Nutritionist, PhD och Ombudsman för mat på Astma- och Allergiförbundet, svarar gärna på frågor inom detta område.

Anna Bernholm - inför förskole-/skolstart

9 augusti 2018 20:00
Info kommer.

Anna Bernholm - barn och eksem

12 september 2018 20:00
Info kommer.

Pär Gyllfors - graviditet och allergisjukdom

26 september 2018 20:00
Info kommer

Tidigare chattar

Andrea Mikkelsen - matallergi och kost

3 april 2018 20:00
Andrea är legitimerad dietist och specialist inom folkhälsa och födoämnesöverkänslighet för barn. Hon svarar gärna på frågor kring matallergi/överkänslighet mot mat och kost, för att du ska kunna laga god och näringsriktig mat till dig själv, din familj, dina vänner och andra med allergisjukdom.

Här kan du se Andrea laga "Svergies mest ätbara rätt" tillsammans med Paul Svensson. https://allergismart.se/inkluderandematlagning

 

Magnus Wickman - pollenallergi

11 april 2018 20:00
Vad tänka på i pollentider, hur fungerar pollen och korsallergi och vilka är symptom på pollenallergi? Magnus är professor emeritus, och har arbetat med allergisjukdomar mer än 40 år. Här svarar han gärna på era frågor kring pollenallergi.

Har ni andra frågor kring allergisjukdom som ni vill ställa till Magnus medverkar han även i chatt "Allergi och överkänslighet" 22 maj.

Jonas Binnmyr - pälsdjursallergi

17 april 2018 11:30
Jonas arbetar med vård- och forskningsfrågor på Astma- och Allergiförbundet och har tidigare forskat själv kring pälsdjursallergi. Han svarar på frågor kring exempelvis diagnostisering, allergivaccin mot pälsdjur, forskningsrön och mer praktiskt; finns det allergisäkra hundar?

Eva Millqvist - SHR/doftöverkänslighet

24 april 2018 20:00
Eva Millqvist är professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. De senaste 15 åren har Eva Millqvist forskat kring patienter som söker vård på grund av kronisk hosta och överkänslighet i luftvägarna mot dofter och kemikalier.

Eva svarar gärna på frågor kring SHR (sensorisk hyperreaktivitet), även kallat doftöverkänslighet och kronisk hosta.

Emma Grönlund - tillgänglig skola

25 april 2018 11:30
Emma är generalsekreterare för Unga Allergiker och har tidigare varit projektledare för tillgängligskola.nu. Hon svarar gärna på frågor kring vad man som elev/förälder kan göra/påverka för att skapa förutsättningar för en skola som är säker och tillgänglig för elever med astma, allergi, celiaki och intolerans.

Kjell Larsson - astma, träning och idrott

3 maj 2018 20:00
Vad är ansträngningsastma, hur påverkas astma av konditionsträning och vad ska man tänka på inför och under träning?

Kjell Larsson är professor i lungmedicin vid Karolinska institutet. Han var även med i den specialistgrupp som granskade användandet av astmamediciner i det norska landslaget 2016. Kjell svarar gärna på frågor kring idrott, träning och astma.

Andrea Mikkelsen - matallergi och kost nr 2

8 maj 2018 20:00
Andrea är legitimerad dietist och specialist inom folkhälsa och födoämnesöverkänslighet för barn. Hon svarar gärna på frågor kring matallergi/överkänslighet mot mat och kost, för att du ska kunna laga god och näringsriktig mat till dig själv, din familj, dina vänner och andra med allergisjukdom.

Andrea har tidigare svarat på frågor på samma ämne. Läs tidigare chatt här. https://allergismart.se/chatt/andrea-mikkelsen-matallergi-och-kost

Här kan du se Andrea laga ”Svergies mest ätbara rätt” tillsammans med Paul Svensson. https://allergismart.se/inkluderandematlagning