Nyheter

Här hittar du information, exempelvis artiklar och forskningsrapporter, från intressanta och kvalitetsgranskade källor.

Sortera...
Astma- och Allergiförbundet - 21 september 2021

Insamlingskampanj för mer forskning och kunskap

Astma- och Allergiförbundet har under senaste året påbörjat ett insamlingsarbete, som syftar till att få in medel för att främja astma- och allergiforskningen, öka kunskapen om allergisjukdomar och påverka samhället och beslutsfattare. Målet är ett friskare liv för personer med astma, allergi eller annan överkänslighet. Varför ringer vi dig? Just nu genomför vi en så […] Inlägget Insamlingskampanj för mer forskning och kunskap dök först upp på Astma- och Allergiförbundet.
Astma
Astma- och Allergiförbundet - 17 september 2021

Välkommen till digitalt föredrag om allergikonsulenter

Region Stockholm är en av de regioner som satsat på att låta allergikonsulenter ge skolor och förskolor den kunskap som behövs för att kunna ta hand om barn med svåra allergier. Nu bjuder Astma- och Allergiförbundet tillsammans med arbetsgruppen för allergivårdfrågor i Södra Sjukvårdsregionen in till ett webbsänt föredrag om allergikonsulenter – och vad de […] Inlägget Välkommen till digitalt föredrag om allergikonsulenter dök först upp på Astma- och Allergiförbundet.
Astma
Barn/ungdom
Allergia - 16 september 2021

Astma- och Allergiförbundet jublar över räddade pollenmätningar

Astma- och Allergiförbundet har under många år drivit frågan om att det behövs mer resurser och en nationell samordning av pollenmätningarna. Att systemet är bräckligt blev tydligt vid årsskiftet när mätningarna i norra Sverige lades ned. Nu står det klart att regeringens budgetproposition innehåller en satsning på 15 miljoner årligen för att säkra pollenmätningarna i hela landet på lång sikt. The post Astma- och Allergiförbundet jublar över räddade pollenmätningar appeared first on Allergia.
Astma
Pollenallergi
Allergia - 16 september 2021

Rätten att andas frisk luft

Nu går vi mot ljusare tider! Underlig start på en ledare som skrivs i slutet av sommaren, jag vet, men jag tror faktiskt många av oss upplever det så. De flesta vuxna i befolkningen har nu fått sina två vaccindoser och ser livet sakta börja gå mot ett mer normaliserat tillstånd. Vi träffar barnbarnen igen […] The post Rätten att andas frisk luft appeared first on Allergia.
Barn/ungdom
Allergia - 16 september 2021

– Skolan är skyldig att göra anpassningar

Den svenska skolan ska vara tillgänglig för alla och det ligger på skolans huvudman att se till att alla barn – oavsett förutsättningar – får en fullvärdig utbildning och skolgång. Men vad har man som förälder och elev rätt att kräva i form av anpassningar när det gäller astma och allergi? The post – Skolan är skyldig att göra anpassningar appeared first on Allergia.
Astma
Barn/ungdom
Allergia - 16 september 2021

Ämnen i bröstmjölk gynnar de goda bakterierna

Vi vet att goda bakterier i tarmfloran hos nyfödda har stor betydelse för deras immunförsvar och för att minska risken för astma, allergi och atopiskt eksem. Nu visar en ny studie från Karolinska institutet att ämnen i mammans bröstmjölk kan ha en viktig roll när de goda bakterierna skapas. The post Ämnen i bröstmjölk gynnar de goda bakterierna appeared first on Allergia.
Astma
Eksem
Allergia - 16 september 2021

Vårdande alternativ du väljer själv

Nässköljning, probiotika, omega 3 eller cellulosapulver? Brukar du använda alternativa metoder eller naturläkemedel för att lindra din astma eller allergi? Så länge de inte är negativa för din hälsa är det okej, säger allergiläkaren. The post Vårdande alternativ du väljer själv appeared first on Allergia.
Astma
Allergia - 16 september 2021

Oseriösa allergitester på nätet

Med argument som att det ger dig ökad livskvalitet och lösningen på olika vanliga fysiska besvär säljer företag in sina intoleranstester. Testerna är inte bara är dyra, utan enligt läkare riskerar de också att försämra din hälsa genom ovetenskapliga mätmetoder, ogrundade råd och uteslutande av kost du egentligen tål. The post Oseriösa allergitester på nätet appeared first on Allergia.
Allergia - 16 september 2021

– Känns inte förtroendeingivande

Som bloggare och biohacker fick Martina Johansson tidigt möjlighet att prova på allergitest som säljs för hemmabruk, men resultaten stämde dåligt med verkligheten. The post – Känns inte förtroendeingivande appeared first on Allergia.
Allergia - 16 september 2021

Mer kunskap behövs om melaninrik hud

Melaninrik hud har länge varit underrepresenterad i medicinsk forskning, utbildning och litteratur. Det finns en risk att vården missar eksem som behöver behandling. Men nu satsas det såväl nationellt som internationellt på en förändring för att säkra en jämlik vård. The post Mer kunskap behövs om melaninrik hud appeared first on Allergia.
Eksem