Nyheter

Här hittar du information, exempelvis artiklar och forskningsrapporter, från intressanta och kvalitetsgranskade källor.

Sortera...
Allergia - 20 september 2019

Vegansmöret Naturli’ har nya rutiner efter mjölkmiss

Det populära vegansmöret Naturli’ Bredbart återkallades i slutet av augusti eftersom det under flera månaders tid visat sig innehålla spår av mjölkprotein. Nu uppger tillverkaren att produktionen lagts om och att alla nya förpackningar återigen är mjölkfria. The post Vegansmöret Naturli’ har nya rutiner efter mjölkmiss appeared first on Allergia.
Astma- och Allergiförbundet - 20 september 2019

Besöksrekord på Södergården i sommar

Inlägget Besöksrekord på Södergården i sommar dök först upp på Astma- och Allergiförbundet.
Astma
Allergia - 18 september 2019

Baka glutenfritt matbröd

Vi har testat att byta ut vetemjöl i ett grundrecept på matbröd mot tre olika varianter av naturligt glutenfria alternativ. Se i filmen hur det gick! The post Baka glutenfritt matbröd appeared first on Allergia.
Allergia - 16 september 2019

Barn med anlag mer känsliga för gluten

Celiaki orsakas till stor del av ärftliga faktorer, och råden för när och hur det är bäst att introducera gluten har varierat stort över tid, i takt med att forskningen har nått nya insikter. Svårigheten i att ge kostråd är att det är så många faktorer som påverkar resultatet, till exempel ärftliga förutsättningar. En svensk studie visar nu att högt intag av gluten under de första åren ökar risken för celiaki hos barn med genetiska anlag för att utveckla sjukdomen. The post Barn med anlag mer känsliga för gluten appeared first on Allergia.
Barn/ungdom
Celiaki
Allergia - 10 september 2019

Matnyheter i butikerna

Det har kommit flera glädjande nyheter på allergihimlen, och som så ofta kommer de från vårt grannland i öster. Denna gång är det nya mjölk- och sojafria pizzor och havredrycker i kaffe- och chokladsmak som lagts till i det allergivänliga sortimentet. The post Matnyheter i butikerna appeared first on Allergia.
Allergia - 6 september 2019

Samling för en bättre allergivård

Astma- och Allergiförbundet arrangerar en konferens kring toleransutveckling den 5–7 februari 2020 i Stockholm. Den är tänkt att bli startskottet för en stor nationell satsning på allergivården. The post Samling för en bättre allergivård appeared first on Allergia.
Allergia - 6 september 2019

Patientorganisationen fick ta kritiken

När fokus skiftade från vård av symtom till tolerans och förebyggande vård kände sig en del patienter bortglömda. Finlands Allergi-, hud- och astmaförbund jobbade stenhårt med kommunikation – ett av målen med det nya allergiprogrammet var ju att de med allvarliga allergier skulle få bättre vård. The post Patientorganisationen fick ta kritiken appeared first on Allergia.
Astma
Allergia - 6 september 2019

Storsatsning stöpte om allergivården i Finland

Det finländska allergiprogrammet är en succé där utgångspunkten är allergihälsa och förebyggande arbete. Allt började med nya forskningsrön från Norra Karelen. The post Storsatsning stöpte om allergivården i Finland appeared first on Allergia.
Allergia - 6 september 2019

Stora vinster med diagnosuppföljning

– Mycket personligt lidande skulle sparas om sjukvården gjorde ordentliga uppföljningar av barn som får en matallergidiagnos i tidig ålder, säger läkaren och forskaren Anna Winberg. Många matallergier växer bort innan skolåldern. The post Stora vinster med diagnosuppföljning appeared first on Allergia.
Barn/ungdom
Matallergi
Allergia - 6 september 2019

Vänj kroppen att tolerera maten

Att svälja det som man är allergisk mot, hur kan det vara en bra idé? Caroline Nilsson, som forskar på oral immunterapi mot födoämnesallergier, hävdar att behandlingarna ger både ökad tolerans och bättre livskvalitet. The post Vänj kroppen att tolerera maten appeared first on Allergia.
Matallergi