Nyheter

Här hittar du information, exempelvis artiklar och forskningsrapporter, från intressanta och kvalitetsgranskade källor.

Sortera...
Astma- och Allergiförbundet - 23 juni 2021

Region Skåne- lägg inte ner Sveriges mest framstående kunskapscentrum om allergisjukdomar!

– Det här är ett oerhört förhastat beslut, säger Pernilla Alm- Ramberg, Astma- och Allergiförbundet i Skåne om att KAAK ska läggas ner.
Astma- och Allergiförbundet - 23 juni 2021

Elina pärlar för forskningen

När Elina, 10, gick i förskolan hade hon så kraftig pollenallergi att hon fick stanna inne när kompisarna var ute och lekte. Men en vaccinbehandling mot pollen har hjälpt henne stort – och nu vill hon hjälpa andra barn med allergi. Hennes idé? Att sälja hemgjorda armband till förmån för forskningen. Fuck allergi. Så står […]
Barn/ungdom
Pollenallergi
Läkartidningen - 21 juni 2021

Region Västmanland går ner till normalläge

Region Västmanland lämnar stabsläget och återgår till normalläge. Anledningen är att smittläget i regionen nu bedöms som stabilt. Inlägget Region Västmanland går ner till normalläge dök först upp på Läkartidningen.
Astma
Allergia - 17 juni 2021

Nationellt projekt ska lyfta information på restauranger

Nyligen rapporterade Livsmedelsverket att var åttonde restaurang och servering inte kan ge rätt allergeninformation om maten de serverar. I Malmö stad arbetar man sedan en tid enligt en särskild projektform för att komma till rätta med problemet, ett projekt som nu kommer att skalas upp och omfatta hela Sverige. The post Nationellt projekt ska lyfta information på restauranger appeared first on Allergia.
Allergia - 15 juni 2021

Pollenvaccin kan minska sjukfrånvaron

Vaccinbehandling av gräspollenallergi med hjälp av tabletter kan leda till lägre samhällskostnader jämfört med vanlig behandling med allergimediciner. Framför allt när det gäller arbetsförmåga och sjukfrånvaro på jobbet. Det visar en ny studie. The post Pollenvaccin kan minska sjukfrånvaron appeared first on Allergia.
Pollenallergi
Astma- och Allergiförbundet - 15 juni 2021

Pollenvaccin kan minska sjukfrånvaron på jobbet

Vaccinbehandling av gräspollenallergi med hjälp av tabletter kan leda till lägre samhällskostnader jämfört med vanlig behandling med allergimediciner. Framför allt när det gäller arbetsförmåga och sjukfrånvaro på jobbet. Det visar en ny studie. Runt tre miljoner människor i Sverige har pollenallergi. En del av dessa blir bra med hjälp av vanliga, symtomlindrande pollenmediciner – men […]
Pollenallergi
Allergia - 14 juni 2021

Veganmärkning ingen garanti för mjölkfritt

Det är svårt att skilja på de olika livsmedelsmärkningar som finns på marknaden, och vissa märkningar riskerar att invagga allergiker i falsk säkerhet. Till dessa hör framför allt märkningen “vegan” eller “vegansk”. The post Veganmärkning ingen garanti för mjölkfritt appeared first on Allergia.
Läkartidningen - 14 juni 2021

Mängden utandade partiklar varierar stort mellan individer

Små partiklar kan sväva många timmar i rumsluft och kan innehålla sars-cov-2, men kunskapen om olika smittvägars betydelse är fortfarande begränsad. Utomhus påverkas smittspridningen också av luftföroreningar och vindhastighet. Inlägget Mängden utandade partiklar varierar stort mellan individer dök först upp på Läkartidningen.
Astma
Astma- och Allergiförbundet - 11 juni 2021

Ny metod förutsäger pollensäsongen

En ny metod kan ge prognos för hela pollensäsongen – och säga hur svår den blir. Forskare har, genom att kombinera data över lufttemperatur, nederbörd och pollenkoncentrationer från 28 mätstationer i nordvästra Europa från flera år, kunnat ta fram en modell som kan ge en prognos över en hel pollensäsong. Forskarna kan även se hur […]
Pollenallergi
Allergia - 11 juni 2021

Getingstick – från lindriga reaktioner till anafylaxi

Allvarlig getingallergi kan utlösa en anafylaktisk chock. Men för de flesta människor slutar det ändå väl. The post Getingstick – från lindriga reaktioner till anafylaxi appeared first on Allergia.
Anafylaxi
Geting- och biallergi