Nyheter

Här hittar du information, exempelvis artiklar och forskningsrapporter, från intressanta och kvalitetsgranskade källor.

Sortera...
Läkartidningen - 11 november 2019

Tolkning av plasmakortisol vid misstanke om kortisolbrist

Kortisol är ett livsnödvändigt hormon som produceras i binjurebarken. Denna glukokortikoid samverkar med andra hormoner för att upprätthålla blodtrycket och har en rad effekter via receptorer som finns i nästan alla vävnader, vilket säkerställer bl a att hjärnan har tillgång till ­energi under stress.  Primär binjurebarkssvikt (Addisons sjukdom) innebär kraftigt nedsatt eller helt utslagen...
Eksem
Allergia - 8 november 2019

Färre tillsatser i naturvin

Naturviner innehåller vanligtvis inga tillsatser, och kan därför visserligen vara mindre allergena för den som är allergisk mot de tillsatser som används inom modern vintillverkning, eller är känslig mot sulfit. Om du även är histaminkänslig är det hela dock mer komplicerat. The post Färre tillsatser i naturvin appeared first on Allergia.
Astma- och Allergiförbundet - 7 november 2019

Bristen på mediciner kan få stora konsekvenser

Inlägget Bristen på mediciner kan få stora konsekvenser dök först upp på Astma- och Allergiförbundet.
Astma
Astma- och Allergiförbundet - 5 november 2019

Låg kunskap om doftöverkänslighet bland svenskarna

Inlägget Låg kunskap om doftöverkänslighet bland svenskarna dök först upp på Astma- och Allergiförbundet.
Astma
Doftöverkänslighet
Allergia - 31 oktober 2019

Parfymfri hygien

Hygien-, hud- och hårvårdsprodukter behöver inte innehålla parfym. Det finns många olika alternativ för dig som vill undvika dofter för din egen skull eller av hänsyn till andra. The post Parfymfri hygien appeared first on Allergia.
Doftöverkänslighet
Allergia - 29 oktober 2019

– Det räcker inte med att skriva ut ett recept

Skör och förtunnad hud är en mycket ovanlig biverkning av kortisonkräm. Det menar Emma Johansson, överläkare på Södersjukhusets hudklinik. – Det handlar ofta om patienter som använt fel styrka på fel område – eller som felbehandlats med kortisontabletter, säger hon. The post – Det räcker inte med att skriva ut ett recept appeared first on Allergia.
Allergia - 29 oktober 2019

Therese sa farväl till kortisonet

I nästan tio års tid använde Therese Norbäck kortisonkräm mot sina atopiska eksem. Men effekten avtog, huden blev allt känsligare – och var till slut så skadad att hon bestämde sig för att sluta helt. The post Therese sa farväl till kortisonet appeared first on Allergia.
Eksem
Allergia - 29 oktober 2019

– Jag vill inte bli min sjukdom

I ett decennium har Anders Brodin levt med doftöverkänslighet. Men trots sina periodvis svåra besvär vägrar han låta det styra livet. The post – Jag vill inte bli min sjukdom appeared first on Allergia.
Doftöverkänslighet
Allergia - 29 oktober 2019

De sensoriska nerverna överreagerar

Överkänslighet mot dofter är vanligt, 33 procent av den svenska befolkningen upplever sig ha besvär i någon form. Ännu finns ingen behandling, men ett par olika läkemedelsstudier pågår. The post De sensoriska nerverna överreagerar appeared first on Allergia.
Doftöverkänslighet
Allergia - 29 oktober 2019

Städa utan kemikalier

Med bara ett fåtal vanliga hushållsprodukter kan du göra rent i nästan hela ditt hem utan rengöringsmedel fulla av kemikalier och parfym. Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien och känd från tv-programmen “Rent Hus” och “Städmästarna”, delar med sig av sina bästa tips. The post Städa utan kemikalier appeared first on Allergia.
Doftöverkänslighet